"Opvolger Safe Harbor biedt onvoldoende zekerheid"

Jacob Kohnstamm Jacob Kohnstamm

Volgens Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, zijn de afspraken van het EU-US Privacy Shield onvoldoende om de privacy van Europese burgers te beschermen tegen de Amerikaanse geheime diensten.

Kohnstamm verwacht dat dit voorstel voor een nieuwe overeenkomst die de Safe Harbor-overeenkomst moet vervangen, wordt afgeschoten door het Europees Hof. Hij sprak na afloop van een overleg van de Europese privacy-toezichthouders met de NOS. De Safe Harbor-overeenkomst werd eerder dit jaar ongeldig verklaard door het Europese Hof van Justitie.

Het EU-US Privacy Shield-voorstel biedt onvoldoende waarborgen dat de Amerikaanse opsporingsdiensten niet op grote schaal gegevens van Europeanen verzamelen bij Amerikaanse bedrijven die in Europa actief zijn. De nieuwe regels moeten er voor zorgen dat bedrijven als Google, Microsoft, AWS en Facebook toch kunnen blijven werken met gegevens van Europeanen. Veel van deze bedrijven bouwden mede om die reden datacentra in Europa om geen klanten te verliezen. Met het huidige voorstel komt die strategie weer op losse schroeven te staan.

De NOS meldt dat Max Schrems, de Oostenrijker die de zaak over de Safe Harbor bij het Europese Hof aanzwengelde, al heeft gezinspeeld op een nieuwe rechtszaak.


Source: Automatoserings nieuws