Spotify dreigt Europa de rug toe te keren

Spotify-oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon vinden de omstandigheden in Zweden, maar ook in de rest van Europa, onvoldoende voor technologiebedrijven om door te kunnen doorgroeien. ZIj overwegen dan ook om de kernactiviteiten te verplaatsen naar de Verenigde Staten.

Dat schrijven zij in een open brief. De twee richten zich in eerste instantie tot de Zweedse overheid, maar ook Europa krijgt ervan langs. Zo schrijven zij dat Europa geen enkel bedrijf kent dat kan wedijveren met Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft, Google, Apple, Facebook en Amazon. “En dat is van de gekke”, aldus Ek en Lorentzon.

Snel maatregelen gewenst

Volgens hen worden er in hun huidige thuisbasis te veel obstakels opgeworpen die het moeilijk maken om het bedrijf te laten groeien. “Vooruitgang betekent dat je je altijd aanpast en razendsnel kan handelen. Bedrijven die dat niet doen, worden overgenomen”, aldus de Spotify-oprichters. Zij hopen dat de politiek snel maatregelen neemt om het ondernemers- en vestigingsklimaat in Zweden te verbeteren. Zo niet, dan zal Spotify overwegen uit Zweden te vertrekken.

Duizenden banen, maar waar?

Spotify zegt verder de komende jaren duizenden mensen te willen aannemen. “Ons succes is afhankelijk van onze mogelijkheden om het grootste talent van over de hele wereld aan te trekken”, aldus Ek en Lorentzon. “Verandert er niets, dan gaan die duizenden Spotify-banen naar de Verenigde Staten.”


Source: Automatoserings nieuws