'Pc-markt krimpt opnieuw met 10 procent'

Al anderhalf jaar lang krimpt de pc-markt en dat zet ook in 2016 door. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen zo’n 10 procent minder pc’s over de toonbank dan in de eerste drie maanden van 2015.

Dat blijkt uit cijfers van Gartner en IDC. Gartner berekende over de eerste drie maanden van 2016 een krimp van 9,6 procent, terwijl IDC zelfs spreekt van een afname van 11,5 procent. Dit komt door de achterblijvende vraag bij consumenten en doordat veel bedrijven afwachten hoe de eerste ervaringen met pc’s die draaien op Windows 10 zijn.

Volgens Gartner werden er voor het eerst sinds 2007 minder dan 65 miljoen pc’s verkocht in één kwartaal – en wel 64,8 miljoen stuks. Een jaar eerder waren dit nog 71,7 miljoen stuks. IDC kwam zelfs niet verder dan 60,6 miljoen verkochte pc’s. Dit komt omdat de onderzoeksbureaus iets afwijkende definities van de term pc hanteren.

Lenovo blijft marktleider

Lenovo blijft ook in het eerste kwartaal van 2016 marktleider met een marktaandeel van rond de 20 procent. Maar ook de Chinese pc-fabrikant had te maken met afnemende verkopen. HP eindigde op nummer twee, gevolgd door Dell, met beiden een marktaandeel van boven de 10 procent. IDC zet Apple nummer 4, gevolgd door Asus. Bij Gartner is dit andersom. Gartner constateerde wel dat er sprake was van een lichte groei van de verkopen van Apple-computers, terwijl IDC uitkwam op een lichte daling. Het marktaandeel van Apple kwam bij beide bureaus uit op ruim 7 procent.

Ook in Europa forse krimp

In Europa, het Midden Oosten en Afrika (EMEA) werden er het afgelopen kwartaal volgens Gartner 19,5 miljoen pc’s verkocht. Dat is 10 procent minder dan in de vergelijkbare periode een jaar ervoor. In Duitsland en Groot-Brittannië bleef de vraag naar pc’s stabiel, maar in Frankrijk liep de vraag terug door de introductie van high-definition tv. Daar investeerden mensen liever in een nieuwe tv of set-top box dan een nieuwe computer.

Herstel verwacht

Veel analisten denken dat de pc-markt snel zal herstellen. Linn Huang van IDC spreekt over een ‘bescheiden herstel’ in de komende maanden, omdat meer bedrijven hun pc’s zullen vervangen en vanwege de economische stabiliteit.


Source: Automatoserings nieuws