Google test stembediening voor Android

Google is de mogelijkheid aan het testen om Android geheel met de stem te besturen. Met de zogenaamde Voice Access-app moet het voor gebruikers die moeite hebben met het bedienen van een aanraakscherm – zoals mensen met een motorische beperking – mogelijk worden om Android volledig met de stem te bedienen.

Google heeft een aantal Android-gebruikers toegang gegeven tot de Voice Access Beta-app, maar inmiddels zegt het bedrijf genoeg testers te hebben en worden er geen gebruikers meer geaccepteerd.

De Voice Access Beta laat gebruikers commando’s als ‘open Chrome’ of ‘ga naar het thuisscherm’ uitspreken. Boven in het scherm is vervolgens te zien of het commando goed wordt verstaan. Vooralsnog lijkt in de bètaversie alleen de Engelse taal te worden ondersteund. Het is onduidelijk of dit later zal worden uitgebreid, en wanneer Google van plan is om de functie voor iedereen beschikbaar te maken.

Wat is er al mogelijk?

Met Google Now is het al mogelijk om sommige Android-functies met de stem te bedienen. Zo kunnen er apps worden geopend, contacten worden gebeld of wekkers gezet worden. En via TalkBack kan worden omschreven wat op een scherm te zien is, en het is ook mogelijk om op het touchscreen te drukken om specifieke elementen te laten omschrijven.

Toegankelijkheidsscanner

Google kondigt de bètatest van Voice Access aan in een blogpost over toegankelijkheid. Daarin schrijft het bedrijf ook over zijn Accessibility Scanner. Dit is een app waarmee ontwikkelaars kunnen zien hoe ‘toegankelijk’ hun app is voor slechtzienden. De scanner geeft bijvoorbeeld aan of knoppen groot genoeg, kan aanbevelen om grotere letters te gebruiken, en geeft aan of het contrast tussen de tekst en achtergrond groot genoeg is.


Source: Automatoserings nieuws