Basic lijkt eindelijk op weg naar de uitgang

Het was één van de grote drie programmeertalen van de vorige eeuw, en door zijn soms gekunstelde structuren ook één van de meest bekritiseerde. Maar Basic lijkt nu toch echt weg te zakken.

Dat concludeert Tiobe aan de hand van zijn index van de populariteit van programmeertalen. Die stelt Tiobe samen aan de hand van zoekopdrachten in Google, Bing en Wikipedia naar de verschillende programmeertalen, in die talen geschoolde programmeurs, opleidingen en leveranciers.

Visual Basic, de Basic-variant waarmee Microsoft deze taal een tweede leven gaf, is inmiddels weggezakt naar een 14e plaats. Vorig jaar stond deze variant nog op plaats 9. Deze maand is Visual Basic .Net – de hoogst genoteerde Basic-variant – in één maand gezakt van de 7e naar de 10e plaats; overigens stond Visual Basic .Net vorig jaar om deze tijd ook al 10e.Visual Basic .Net is ook een ontwikkeling van Microsoft; het is een Basic-variant die uit de voeten kan met zijn .Net-framework.

Mijlpaal in zicht

Daarmee is volgens Tiobe een mijlpaal in zicht: voor het eerst sinds Tiobe startte met het meten van de populariteit van programmeertalen, in 2001, lijkt er op afzienbare termijn geen Basic-variant meer in de top tien te zullen staan. Het bedrijf verwacht zelf dat dat binnen een jaar zo ver is.

Daarmee lijkt Basic nu eindelijk hetzelfde pad te bewandelen als de andere programmeertalen die de vorige eeuw furore maakten: Cobol en Fortran. Basic stond van die drie het minst in aanzien, vanwege de mogelijkheid om erg gekunstelde en daardoor achteraf slecht inzichtelijke constructies te programmeren. Dankzij de inspanningen van Microsoft, en met name de lancering van Visual Basic, hield deze taal het uiteindelijk veel langer vol.

Vraag droogt niet meteen op

De vraag naar Basic-kennis zal niet van vandaag op morgen verdwijnen. Er is een enorme hoeveelheid Visual Basic-code in gebruik en die zal onderhouden moeten worden. Ook Cobol en Fortran worden nog gevraagd. In Tiobe’s index staan ze op een 21 en 26e plaats.

Voor je carrière als programmeur is kennis van Java, C, C++, C# en Python handiger. Die staan op posities 1 tot en met 5 van de Tiobe Index. De top negen wordt volgemaakt door PHP, JavaScript, Perl en Ruby.


Source: Automatoserings nieuws