Wecycle zamelt 110 miljoen kilo e-waste in

Stichting Wecycle heeft vorig jaar 110 miljoen kilo afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) ingezameld. Hiermee is de Nederlandse doelstelling ruim behaald, al werd er 1 procent minder ingezameld dan een jaar eerder.

De Nederlandse doelstelling was vier kilo per inwoner, maar dat kwam vorig jaar uit op maar liefst 6,5 kilo per inwoner. Dat er minder afval werd ingezameld dan in 2014 komt met name door de afname van zware beeldbuizen en doordat mensen vanuit economische overwegingen langer met hun spullen doen.

Wecycle organiseert de verantwoorde inzameling en recycling van e-waste namens 1500 producenten en importeurs en onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen.

Veel ICT-apparatuur

Van de 110 miljoen kilo die is ingezameld gaat het om 33,2 miljoen kilo aan kleine elektrische & ICT-apparaten. Hiermee is dit de grootste categorie, gevolgd door groot witgoed (32,1 miljoen kilo), koel-/vriesapparaten (22,8 miljoen kilo), beeldbuistelevisies & -monitoren (16 miljoen kilo), energiezuinige lampen & armaturen (3,6 miljoen kilo) en platte televisies & monitoren (2 miljoen kilo).

Wecycle moet de data doorgeven aan het Nationaal (W)EEE Register, dat vóór 1 juli aan de staatssecretaris van Milieu over de totale hoeveelheid in Nederland ingezameld e-waste rapporteert.


Source: Automatoserings nieuws