iPhone verliest marktaandeel in Europa en China

iPhoen SE iPhoen SE

Het marktaandeel van iPhone is begin dit jaar gekrompen in China en Europa. Android-toestellen werden juist populairder.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Kantar over de smartphoneverkopen van december tot en met februari.

Het marktaandeel van iPhone ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde van 20,9 procent naar 19,1 procent in de vijf grootste Europese markten (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië). Smartphones die draaien op Android gingen juist vaker over de toonbank. Het marktaandeel van Android groeide van 67,7 naar 74,3 procent. Dit komt ook door een flinke daling in de verkoop van Windows-telefoons. Het aandeel van de toestellen die op Windows draaien daalde van 10,1 naar 5,9 procent.

Ook in China krimp

In China was voor het eerst sinds augustus 2014 sprake van een krimpend iPhone-marktaandeel. Apple is hier inmiddels de op één na populairste fabrikant, na Huawei.

In de VS kromp het marktaandeel van iOS eveneens, al was de afname miniem: van 38,8 naar 38,3 procent. Het aandeel van Android in de VS groeide van 55,6 naar 58,9 procent door de tegenvallende Windows-verkopen.

Geen record voor Android

In augustus 2014 was maar liefst 75,8 procent van alle verkochte smartphones een Android-model. Maar doordat de iPhone 6 een maand erna op de markt kwam, kregen de verkopen van toestellen van Apple een boost, waardoor het marktaandeel van Android weer iets afnam.

Volgens Kantar-analist Lauren Guenveur kan ook de nieuwe iPhone SE die sinds gisteren in de winkel ligt in Nederland zorgen voor stijgende verkopen van Apple-telefoons. Ruim twee derde van de Android-klanten koopt in de VS een telefoon van minder dan 350 dollar. De iPhone SE, die in dat land 399 dollar zal kosten, kan deze groep mensen mogelijk overhalen over te stappen op een iPhone.


Source: Automatoserings nieuws