HP maakt laptop nog eens 20 procent dunner

HP heeft de naar eigen zeggen dunste laptop ter wereld geannonceerd. Dankzij zijn specificaties is de HP Spectre Notebook zeer goed ontvangen. “Dichter bij portable nirwana dan ooit te voren”, zegt één van de recensenten.

HP’s Spectre Notebook is 10,4 millimeter dik. Doordat het chassis is opgebouwd uit koolstofvezel, weegt de notebook net iets meer dan 1 kilo en een ons zonder aan stevigheid in te boeten. De Spectre biedt de keus uit zeer krachtige Intel-processors uit de zesde generatie: een Core i5-6200U of een Core i7-6500U; dat zijn de volwaardige desktopvarianten, niet de geknepen processors voor mobiele apparaten.

Speciale koeling

De hitteproblemen die dat normaal gesproken in zo’n dunne behuizing oplevert, worden bestreden door toepassing van Intels hyperbarische koelsysteem. De accu belooft 9,5 uur werktijd zonder opladen; om dat mogelijk te maken binnen een behuizing van 10,4 millimeter heeft HP de accu in in twee plakken verdeeld die als één accu functioneren. Het beeldscherm meet 13 inch bij een resolutie van 1920 bij 1080.

De Spectre notebook is uitgerust met 8 gigabyte RAM en een snelle PCIe solid state disk van maximaal 512 Gigabyte. Voor aansluiting van randapparatuur beschikt de notebook over 3 USB Type C-connectoren waarvan 2 ook Thunderbolt ondersteunen. En er is een stereosysteem van Bang & Olufsen ingebouwd, die met HP Audio Boost-techniek volgens HP een optimaal geluid leveren.

Geen aanraakscherm, niet uitbreidbaar

Er zijn ook nadelen: belangrijkste is dat het apparaat geen aanraakscherm heeft. Het scherm is ook niet los te halen om als tablet te fungeren. Maar voor wie een laptop zoekt, hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn. Belangrijker overweging is dat het apparaat niet uitbreidbaar is. Qua opslag is dat nog wel op te lossen via een losse harde schijf, maar bij het RAM-geheugen kan dat vervelend worden. Met 8 Gigabyte kan men Windows 10 fluitend draaien, maar als er veel zware applicaties moeten draaien, kan dat een probleem worden.

De prijs is ook een overweging waard. Met de Core i5-processor en 256 Gigabyte opslag kost de HP Spectre notebook 1250 dollar; wie voor de officiële lanceringsdatum van 22 mei bestelt, krijgt 80 dollar korting. Dat is best een forse prijs, maar ook weer niet ongebruikelijk hoog voor een apparaat met deze specificaties.

Brian Fagioli van BetaNews, die het apparaat al gezien heeft, werd er razend enthousiast van, nog een stuk enthousiaster dan van de MacBook die Apple vorig jaar introduceerde. “Vandaag annonceert HP een laptop die de schoonheid van Apples laptop evenaart – en zelfs overtreft – en bovendien vanuit prestatieoogpunt vermorzelt”, is zijn oordeel.


Source: Automatoserings nieuws