ICT afhankelijk

De mens is tegenwoordig zeer zwaar afhankelijk van allerlei techniek. Er hoeft maar iets te gebeuren of het dagelijks leven ligt volkomen stil, of het nu per ongeluk dan wel moedwillig gebeurt.

Een grote stroomstoring komt in ons land niet voor. Dat dachten we tenminste voor afgelopen vrijdagochtend, toen Noord-Holland en een deel van de provincie Flevoland zonder elektriciteit kwamen te zitten. Het gevolg: treinen reden niet, radio en tv konden niet meer ontvangen worden, het 4G-verkeer hield ermee op nadat de backup-voeding leeg raakte enzovoort.

Mensen werden teruggeworpen naar een soort stenen tijdperk en alleen systemen met een accu konden nog een tijdje worden gebruikt. De vraag was ook, waarvoor? Want een smartphone doet niet zoveel als het telefoonnetwerk plat ligt. Hooguit kun je het apparaat nog gebruiken om boodschappen te scannen bij de supermarkt, omdat het eigen scansysteem niet goed werkt.

Nederland is volgestouwd met geautomatiseerde systemen die, als ze het niet doen of juist wel actief worden terwijl het niet nodig is, groot ongemak en schade kunnen veroorzaken. We zetten de belangrijkste probleempunten op een rijtje 038-3336124